I den här loggboken kommer de första händelserna överst och höstens upptagning av båten kommer längst ner.

Fynd i affär som säljer ut en hel del

Fredag 2007-01-20

En stor livsmedelsaffär, där delar av affären snart ska byggas om, säljer ut en hel del saker inför ombyggnaden. Där fanns en galvaniserad stege, som egentligen ska användas till en studsmatta i trädgården. Jag såg genast ett alternativt användningsområde. Priset var fem kronor och jag kunde inte motstå ett köp. Innan sommaren får jag hitta på något sätt att fästa den, då man vill använda den för att komma iland.

Tittat till båten efter vind och snö

Söndag 2007-01-23

Vi har varit utan snö hela vintern, fram till slutet av januari. Det har varit plusgrader nästan hela tiden. I början av november såg vi dock lite snö och det blev trafikkaos i Stockholm. Inatt hände det igen, snön föll tung och naturen fick en vit klädedräkt.

Jag ser till min glädje att båten har klarat fukten mycket bra. Jag har tömt torrbollen som står i båten, på några deciliter vatten och känner ingen dålig lukt i båten.

Tittat till båten igen

Lördag 2007-01-27

En underbart vacker vinterdag med några minusgrader. I fjärran ser jag båtbryggan.

Jag har nyligen sett en Monark 700-hemsida där det finns några "gör det själv"-tips.

Ett tips jag finner extra intressant, är att göra en sittbrunnstrall av en speciell typ av golvplattor i trä. Jag har sett att måtten i min sittbrunn är ungefär 90x55 cm. Det leder till att jag behöver sex golvplattor det vill säga 1.2 paket ā 199 kronor på Jula.

Jag har kompletterat båtens utrustning på Jula, med några saker till, en fotogenlykta (40 kr), en liten ståltermos (39 kr) och en "första förbandslåda" (70 kr).

Köpt golvplattor i trä

Söndag 2007-02-04

På Jula, Kungens kurva, säljer de nu fempack av dessa träplattor för 150 kronor.
Jag har köpt två, alltså tio golvplattor. Till sittbrunnen räcker det med sex golvplattor.

Drar igång nya projekt

Söndag 2007-04-01

Jag tog med mig stegen jag köpte tidigare i vintras för att undersöka var den kan fästas på fördäck eller pulpit. Samtidigt lade jag ut trätrallen som jag kapat till lämpligt mått, i sittbrunnen. Mer information hittar du på "Gör det själv"-sidorna.

Drar igång nya projekt

Söndag 2007-04-08

Stegen följde med mig ut idag också. Kommer jag hitta på ett smart sätt att fästa den på fördäck? Har också köpt plastplattor 30x30cm som jag tänker använda som golv inne i ruffen. Hur kul är det? Mer information på "Gör det själv"-sidorna.

Vårarbete som väntar på att bli utfört

Söndag 2007-04-15

Idag har vi haft ett underbart väder och 20 grader varmt.

Efter en promenad i omgivningarna har jag tagit av båtens presening och ser att det finns en del att göra.

Sidan av kölen, här ser man övre delen, kan behöva fixas.

Nån gång behöver jag fixa rodret mer ordentligt. Här är sidan.

Längst fram kan man se att båten har haft kontakt med klipporna.

Vårarbete fortsätter

Söndag 2007-05-06

Har nu slipat stäven under vattenlinjen. Återstår att göra resten nästa helg.

Lördag 2007-05-12

Har nu tvättat båtens ruff och sittbrunn.

Har också lagt på Plastic Padding Marine Epoxy på stäven och på två ställen på rodret. Imorgon hämtar jag motorn och dynorna som varit på vinterförvaring i ett varmgarage. Sen ska jag slipa. Nästa helg är det sjösättning.

Vårarbete snart över

Söndag 2007-05-13

Nu är sakerna på plats och längtan blir större.

Sjösättning på torsdag

Tisdag 2007-05-15

Man ringde från varvet och sa att den som har båten bakom min vill sjösätta redan på torsdag. Kan jag tänka mig att tidigarelägga min sjösättning två dagar. Självklart, inga problem.

Sjösättning

Torsdag 2007-05-17 - en film med sjösättningen (13 MB)

Nu är det skönt att leva! En snabb förbättring på bottenmålningen och i med båten.

Till mastkranen efter att vi hämtat några saker jag glömde hemma.

Masten på plats, vanten spända och nya tampar till fören, gör livet lite enklare.

Här ligger hon tillsammans med närmaste båtgranne i år, en Albinviggen.

Längtan är stor. Nu är båten redo inför sommaren.

Första seglingen för säsongen

Söndag 2007-05-20

Äntligen! En vacker söndag med sol och vindar på 7-12 meter per sekund. Det är 18 grader varmt i luften och 11 grader kallt i vattnet.

Jag seglade ensam och kunde inte fotografera då det blåste som mest och kändes som bäst. Kameran låg i ruffen och jag mäktade inte med att hämta den då.

Här är jag nästan tillbaka i hemmahamnen och båtgrannen från samma brygga, har nyss seglat förbi mig.

Jag väntar med att ta ner seglen i hopp om att komma ikapp en snabbare båt...

Jag tror de låg och väntade ut mig. Jag kom ikapp dem lite senare.

Andra seglingen

Fredag 2007-05-25

Idag seglade jag till Gällnö i syd sydvästliga vindar.

Båten kom upp i 4.9 knop som mest på undanvindarna.

Efter ett stopp vid Gällnö lanthandel åkte jag till en närliggande ö och fick anledning att prova stävstegen. Det fungerar precis så bra som jag hade hoppats.

På vägen tillbaka blev det en hård kryss. Jag drog igång motorn så att den gav stöd till seglen. Högsta hastighet på kryss med motorn var 5.2 knop

Eftersom det blåste mycket och båten lutade friskt, hamnade sakerna som från början fanns på sin plats i ruffen, nere på golvet. Ska man verkligen behöva surra fast sakerna?

Segling runt Gällnö

Söndag 2007-06-03

Det är 15-20 grader varmt och 5-10 meter ostlig vind, vridande mot nordost.

Jag valde att inte sätta segel alls, eftersom jag ville se naturen runt Gällnö, samtidigt som båten skulle genom trånga passager.

På miniatyren av sjökortet ser man färdvägen. Först rakt norrut sen mot öster.

Gjorde ett stopp vid Norrskogens norra sida.

Där finns en "brygga" på klippan, som man kan lägga till vid.
Stävstegen som är ny för året, fungerar perfekt.

Mat tillagas på spritköket och smakar naturligtvis utmärkt (om man frågar mig).

Passagen mellan Björkholmen och Norrskogen.

Jag har tidigare inte sett de skyddade vattnen söder om Norrskogen, öster om Krokholmen.

Här är mycket vackert och det ser ut att finnas flera ställen, där man kan lägga till. Det står förresten Naturreservat, på sjökortet...

Tredagars-tur

Tisdag 2007-06-05

Ikväll sticker jag på en tredagars i nordostlig riktning. Jag vill till östra sidan av Möja.

Ja, förutsättningarna är sannerligen goda, vad gäller vädret.

Högsommardagar med höga temperaturer mötte mig dessa semesterdagar. Jag stannade första natten i den skyddade viken som kallas "Säck" - bekant för många som är ute i Stockholms skärgård med båt. Badtemperaturen var behagliga 18 grader och jag hann med tre bad.

Nästa dag fortsatte jag mot Möja. På väg mot Möja gick jag på grund, för första gången. Det var klumpigt och onödigt. Orsaken var att jag valde en "genväg" nära en ö, innanför tremeterslinjen på sjökortet. Jag såg till att undvika de två grund som faktiskt var utsatta på sjökortet men missade det faktum att tremeterslinjen också innebär att här är mätningarna ofullständiga. Om jag hade stått upp och tittat framåt, hade jag sett grundet och kunnat undvika det.

I det läget, då grundstötningen är ett faktum, är det skönt att ha en liten och välbyggd båt. Kölen klarade grundstötningen bra och det jag gjorde (efter några andra tafatta försök som vi inte behöver gå in på här) var att kliva i vattnet, framför stäven på båten och gunga den loss från grundet. Stävstegen var till god hjälp då jag skulle upp i båten igen men för säkerhets skull hade jag dessutom fäst en tamp, som jag hade med mig i vattnet, så att jag inte skulle tappa kontakten med båten, då den kom loss.

På Möja besökte stannade jag vid kyrkviken (båten längst till höger) och tog en promenad till kyrkan, innan jag promenerade till Coop i Berg, för att handla solkräm.

Därefter tog jag mig till Ostholmen och stannade för natten. Här är naturen vacker. Jag passade på att bada flera gånger. Sista simturen på kvällen var tyst och fridfull. Det är härligt att vara ute själv på det här sättet.

På väg hemåt på fredagseftermiddagen, stannade jag vid en ö - jag inte nämner namnet på. Den består av mycket omväxlande skärgårdsnatur, såväl slipade klipphällar som en skyddande grön vik. Jag gick runt ön och blev mycket betagen av det natursköna. Det stoppet avslutades med ett bad från båten innan återfärden fortsatte.

Solig baddag

Söndag 2007-06-10

Jag och dottern åker till Stora Sandön och ligger på svaj. Vi badar och njuter av det sköna vädret. Det är varmt men blåser samtidigt en skön bris härute på det öppna vattnet. På väg hem stannar vi en gång till i hemmaviken och badar mer.

Eftermiddags-sväng

Söndag 2007-07-01

Det har inte varit lika soligt och varmt under den andra halvan av juni. Jag åkte ut idag och testade samtidigt att rigga upp mitt gamla tunneltält som bomtält. En sån vansinnig ide tycker jag kan passa. Det är definitivt originellt.

Bad-tur

Torsdag 2007-08-02

Efter en månad med arbete och semester på annat håll, kom jag äntligen ut med båten. Det blev en kortare tur för att koppla av och bada. Det är 22 grader i luften och 18 grader i vattnet. Sydliga vindar 5-10 m/s. Omväxlande soligt och molnigt.

Jag stannade vid mitt favoritställe där man inte märker de sydliga vindarna.

På väg tillbaka mötte jag båtgrannen som var ute på en kvällstur med sin Albin Viggen.

På natten sov jag över i båten. Det är skönt både att sova och vakna efter en natt i båten.

Segling

Fredag 2007-08-03

Idag var det molnigt nästan hela dagen. På väg ut mötte jag en fin träbåt.

Sydliga vindar gjorde att jag valde att segla en bit norrut.

På väg söderut igen, gick jag för motor.

Solen tittade fram så jag stannade några timmar på favoritplatsen med skydd för sydliga vindar. Trots att det var arton grader i vattnet, valde jag att inte bada idag.

På väg till hemmahamnen provade jag att bara använda storseglet. Trots att det var frågan om att segla på kryss, fungerade det ganska bra. Båten tog inte höjd något vidare men det fungerade.

Segling

Söndag 2007-08-05

Riktig sommarväder. Var ute från klockan tre till klockan åtta. Skönt med sommarsol och värme.

Segling till Lådnafladen

Torsdag 2007-08-09

Jag har haft tre sköna dagar med omväxlande väder i mellanskärgården. Andra dagen åkte jag till Lådnafladen. Där har jag inte varit tidigare.

En tur ett dygn i slutet av augusti

Lördag 2007-08-25

Jag och min son var ute ett dygn och fick både bra vindar och varmt sommarväder på den här turen.

Viss förändring på sidan med bilder

Tisdag 2007-08-28

Nu har jag ändrat på sidan med bilder. Kvar finns några bilder på båten och med tiden blir det fler. Däremot har jag tagit bort mer personliga bilder, från tidigare seglingar.

Ett sittbrunnsbord

Onsdag 2007-09-05

Jag har flera gånger saknat ett bord i sittbrunnen men eftersom jag helst inte vill borra och skruva i skrovet, har jag inte köpt något. Nu har jag hittat på en alternativ konstruktion där jag inte behöver göra åverkan på båten. Text och bild finns på "Gör det själv"-sidorna.

Nattvakt i båtklubben

Torsdag 2007-09-13

Inatt har vi gått nattvakt. Plus fyra grader, dimma och vindstilla. Dagen efter åkte vi ut med båtgrannens Viggen och fick en skön tur. Vi var ett sällskap på fyra vuxna och två småbarn som gick iland och grillade korv och hade några timmars trevligt umgänge. Det har senare under fredagseftermiddagen blåst upp, med kraftiga sydliga vindar på runt 15 meter per sekund. Men då har vi redan kommit hem.

Ta upp båten

Lördag 2007-10-20

En solig höstdag är det dags att ta upp båten.

Höstlöven lyser som guld.

Min stora lilla båt ska nu lämna båtplatsen.

Efter avmastning står den och väntar på sin tur.

Lätt som en fjäder.

Snart kommer den till sin vinterförvaringsplats och flera timmars arbete med havstulpansskrapande följer. Då jag kom hem, var jag helt slut och var tvungen att vila middag en timme - kl 18 på kvällen!

Ta hem allt från båten

Lördag 2007-10-27

En varm dag och jag passar på att tvätta båten utvändigt. Tar också med mig alla saker hem för vinternförvaring.

Förrådet har blivit belamrat med dynor, kuddor och mycket annat, som tar plats.

Vinterförvaring ordnad

Lördag 2007-11-03

Nu har jag placerat all utrustning i ett varmgarage som är rymligare än förrådet.

Vinterrock påtagen

Lördag 2007-12-02

En varm och fuktig söndag i början av december har jag lyft upp masten på båten och lagt på presenning. Jag trodde länge att jag skulle behöva lyfthjälp för masten men upptäckte att jag kunde lyfta upp den på egen hand. Jag är tacksam över att båten är så liten, att jag kan hantera det mesta själv.Home