Sittbrunnsbord

Jag vill ha ett sittbrunnsbord men jag vill inte borra i skrovet för att kunna fästa ett ben för bordet. Är det möjligt att ha ett bord i sittbrunnen utan att borra?

En båtägare berättade att han köpt ett litet bord på Ikea. Det bordet har fyra ben som man kan fälla upp. Smart. Men jag vill bara ha ett ben i mitten på bordet. Hur gör man då?

I min skrymslen hittade jag två ben med matchande diameter. De går att sticka i varandra. Jag borrande ett tjugofem millimeter stort hål i en del av sittbrunnstrallen.

På trallens undersida skar jag med kniv bort nabbarna där bordsbenets fot ska vara.

Benets fot kommer i jämnhöjd med trallens botten.

På två överblivna trall-bitar skruvade jag fast "foten" som ska hålla bordet. Jag tror inte att denna träbricka kommer att användas som bord. Den är bara med för att visa principen för konstruktionen.

För att få fäste för skruvarna satte jag foten diagonalt. Det gjorde att jag även kunde bocka foten runt träet.

Efter samtal med andra har jag stött på viss skepsis avseende om nedre foten verkligen ska kunna ge stabilitet. Jag är böjd att hålla med, så även jag tvivlar på att det kan fungera så här. Nästa steg i utvecklingen är att komma på en stabilare konstruktion för "foten". Vissa idéer har diskuterats och ska testas, allt för att undvika att borra och skruva i båtens skrov.

Foten har inte gjorts stabilare ännu men en bit plywood blev över efter senaste projektet som syns i bakgrunden, min Mini-Magitron.

Skivan är fastskruvad i övre delen av foten i de fyra hörnen. Har tänkt sätta små lister runt ovansidans kant också, innan den ska lackas.

Nu har jag sågat till dem grovt men inte i hörnen eller slipat eller limmat.Home