Beslagsband för seglen

De band man kan köpa i affären, att beslå seglen med, ser inte så originella ut. Dessutom kostar de en del. Jag hittade beslagsband som kostade närmare fyrtio kronor för ett par. Det blir nästan hundra kronor för fyra stycken.

Jag köpte 8 meter elastisk tamp, för fyrtio kronor. Sen gjorde jag en kinesisk badrocksknop eller vad den nu kan heta, kapade lämplig längd och knöt ihop innan jag samsade allt.

Resultatet blir en slinga som kan användas då man tagit ner storseglet och vill fästa seglet liggande längs med bommen.

Katten visar principen för hur man sätter slingan runt något och därefter stoppar in "kulan" så att den låser snabbt och effektivt.

Beslagsbandet då det håller seglet på plats liggande på bommen.

Jag håller i ena änden av repet och börjar medurs åt höger neråt, medurs uppått höger, moturs neråt vänster, moturs uppåt vänster.

Man följer föregående varv enligt samma princip "först under, sen över, sen under..." i tre varv.

Efter tre varv böjer man försiktigt konstruktionen så att den påminner om en boll. Då man gör detta, får man samsa tampen varv efter varv.

Nu är det dags att göra en knut. Jag brukar göra en carricks bend, eftersom den blir stor och underlättar strävan att få "bollen" rund.

Dra i rätt tamp så att du får in knuten i mitten. Samsa tampen, varv efter varv... Det kräver lite tålamod men ger ett vackert resultat!
På en annan plats på webben hittar du fler knopar som jag lagt upp.Home