Fakta

Monark 540 byggdes på 1970-talet. Pelle Petterson fick i uppdrag att konstruera en trygg och stabil familjeseglare. Den blev dyrare än planerat, bland annat på grund av att den är ett kvalitetsbygge med ett skrov som kanske är det starkaste som finns - på en segelbåt i den här storleken.

Monark 540 är inte snabb i svag vind men rolig och trygg då det blåser ordentligt. Jag har varit ute i 12-16 sekundmeter med revad stor (den har faktiskt en rullstor) och den uppför sig väl. Båten har fyra kojer, varav två är stickkojer. Två personer sover alltså på madrasser som går akterut, under sittbrunnen. Man "sticker in" benen akterut och har samtidigt full ruffhöjd från huvud ner till benen. Det är bara benen som har en begränsad höjd på ungefär 40 centimeter.


Eftersom det finns få och små stuvutrymmen i båten och det är långt ifrån full ståhöjd i ruffen blir det trångt om fyra personer med packning ska övernatta och alla ska sova i båten.

Om man däremot är två personer som ska övernatta finns det gott om utrymme för både packning, matlagning och övernattning. Då utnyttjar man en varsin extra fullängdskoj, för sin egen packning.

Efter köpet av denna båt (2005-09-02) var vi två personer som i tre dagar seglade från Västerås i Mälaren till Stockholms skärgård. Vi använde motorn under en stor del av resan eftersom det var svaga vindar den helgen. Lagom motorstorlek är 4 hk vilket ger en fart på ungefär 5 knop.
Monark 540 Data
Längd 5.40 m
Längd vattenlinjen 5.10 m
Bredd 2.00 m
Djupgående 0.95 m
Vikt 800 kg
Köl 400 kg
Segel 13.5 kvm
Segelhöjd från vattenytan 8.50 m
LYS 0.85Home